Koulutus ehkäisevän päihdetyön toimijoille
Tampereella 15.3.2012 klo 13-16.
Markku Soikkeli tulee puhumaan aiheesta "Millaista on vaikuttava ehkäisevä päihdetyö?". Alustuksen jälkeen kokoonnumme muutamiin työpajoihin ja mietimme, miten voisimme tehdä ja toteuttaa vaikuttavampaa ehkäisevää päihdetyötä Tampereella kaikki yhdessä ja erikseen.
Aika 15.3.2012 klo 13-16, paikka Keskusvirastotalo Aleksis Kiven katu 14 C, 6. krs.
Tervetuloa!

19.12.2011
14.12.2011
Ajankohtaista ehkäisevässä päihdetyössä:
Ajankohtaista Alkoholiohjelmassa:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/ohjelmat/alkoholiohjelma/kentalla
Ajankohtaista Alkoholiohjelmassa:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/ohjelmat/alkoholiohjelma/kentalla
Preventiimi
tiedottaa:
Smokefree
–hanke jakaa
avustuksia koulujen /oppilaitosten hyvinvoinninedistämiseen, erityisesti
tupakoimattomuuden näkökulmasta. Tukea tulee hakea
31.12.2011 mennessä http://www.smokefree.fi/fi/savuton+koulu/toimintatuki/
Lapsi- ja
nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012-2015. http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Nuoriso/nuorisopolitiikka/Kehittxmisohjelma_2012-2015/Liitteet/Lanuke_2012-15_hyvaksytty.pdf
Nuoruudesta kohti
aikuisuutta.Varhaisaikuisen
mielenterveys ja siihen yhteydessä olevat ennakoivat tekijät. Tutkimuksen
tarkoitus oli kuvata laaja-alaisesti varhaisaikuisten mielenterveysoireita sekä
selvittää, löytyykö nuorten elämästä tekijöitä, jotka ovat yhteydessä
varhaisaikuisuuden mielenterveysoireisiin.Pirjo Kinnusen väitöskirjassa
tutkitaan myös nuoruuden päihteidenkäytön merkitystä mielenterveyteen.
Akateeminen väitöskirja.Tampereen Yliopisto http://acta.uta.fi/pdf/978-951-44-8624-1.pdf
Se toimii sittenkin -
kuinka päihdevalistuksesta saa selvää valaisee viestinnän
merkitystä ja rohkaisee viestimään tehokkaasti ehkäisevässä päihdetyössä. Markku
Soikkeli, Mikko Salasuo, Anne Puuronen, Matti Piispa, Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura.
Julkaisuja 116. 2011. http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/se-toimii-sittenkin-kuinka-paihdevalistuksesta-saa-selvaa
2.12.2011
Koulutukset ammattilaisille
Päihde- ja mielenterveyspalvelut murroksessa - kokemuskouluttajat ja omaiset toimijoina Varhaistuen mallin kehittäminen omaistyössä –projektin seminaari
sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille Keskiviikkona 14.12.2011 klo 13.00–16.00 Pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
13.00–13.15 Seminaarin avaus
vastaava omaistyön koordinaattorit Harriet Paattimäki
13.15–14.00 Omaisen puheenvuoro
14.00-14.20 Kahvi
14.20–15.30 Päihde- ja mielenterveyspalvelut murroksessa
Ylilääkäri, psykiatri Pekka Salmela
15.30–16.00 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro
Tiedustelut ja ilmoittautumiset 5.12.2011 mennessä:
Harriet Paattimäki puh. 044 311 0323
harriet.paattimaki[a]omaiset-tampere.fi
http://www.omaiset-tampere.fi/koulutukset.php
1.12.2011
Ehkäpä-verkoston kokouksen 24.11.11- muistio
1. Kokouksen avaus.
Koetaan,että tarvitaan selkeämpi linjaus Ehkäpä-verkoston toiminnalle. Johanna Riippi tuo esille, että Tampereen kaupungin talousarviossa on varattu rahaa ehkäisevän työn toimintaan ja kehittämiseen.
2. Tilaajaryhmä ja Ehkäisevän päihdetyön yksikön (ent. Raitsu) keskustelun tuloksena oli painopisteet ajateltu seuraavanlaisesti:
Ehkäisevän päihdetyön yksikön (ent. Raitsun) tehtävät. Jokaisella ryhmällä oma työntekijä ehkäisevän päihdetyön yksikössä.
1. Kokouksen avaus.
Koetaan,että tarvitaan selkeämpi linjaus Ehkäpä-verkoston toiminnalle. Johanna Riippi tuo esille, että Tampereen kaupungin talousarviossa on varattu rahaa ehkäisevän työn toimintaan ja kehittämiseen.
2. Tilaajaryhmä ja Ehkäisevän päihdetyön yksikön (ent. Raitsu) keskustelun tuloksena oli painopisteet ajateltu seuraavanlaisesti:
Ehkäisevän päihdetyön yksikön (ent. Raitsun) tehtävät. Jokaisella ryhmällä oma työntekijä ehkäisevän päihdetyön yksikössä.
1. Päihdekoulutusta ja –kasvatusta, kohderyhmänä alle kouluikäisten kanssa toimivat
ammattilaiset ja vanhemmat
ammattilaiset ja vanhemmat
2.
Kouluikäisten parissa toimivat ammattilaiset ja vanhemmat
3. Toisen
asteen oppilaitokset, painopisteenä ammattioppilaitoksissa opiskelevien kanssa
toimivat ammattilaiset ja vanhemmat
toimivat ammattilaiset ja vanhemmat
Ehkäpä-verkosto:
Käsitellä ehkäisevää päihdetyötä kokonaisuudessa, ottaa huomioon nuorten ja lasten lisäksi myös aikuisten ja ikäihmisten ehkäisevä päihdetyö. Konkreettisen toimintasuunnitelman laadinta vuosi kerrallaan. Määriteltäisiin erilaiset tapahtumat, koulutukset tai muut toiminnat sekä ideoitaisiin toimintaa eri väestöryhmille ehkäisevän päihdetyön ajatuksella. Näitä idetoita voisi tilaaja viedä osaksi avustusvalmistelua koskevia linjauksia, mikäli ne todetaan hyviksi. Nämä voitaisiin järjestää koko verkoston kesken tai sitten jaotella kunkin verkoston jäsenen mielenkiinnon mukaan. Suunnitellaan ensi vuoden alussa kuinka voitaisiin hyödyntää AMK-opiskelijoiden sekä vanhempainyhdistysten panostusta ja osaamista.
Ikäihmisten palveluita ei ole verkostossa edustettuna. Sovitaan, että Riippi kutsuu myös heitä verkoston jäseniksi.
3. Sovitaan, että ensi keväänä pidetään puolen päivän koulutustilaisuus ehkäisevän päihdetyön toimijoille,jonka aiheina on ja/tai:
-Pitkäaikaistutkimusten perusteella, miten päihteiden käyttöön olisi voitu puuttua
-Millaista on vaikuttava ehkäisevä päihdetyö, millaiset menetelmät tehoavat, onko jollekin ikäryhmälle erilaiset keinot sopivia kuin toiselle ikäryhmälle.
Luento olisi alustus noin 30-45 min, jonka jälkeen toimijat miettivät/ideoivat työpajoissaan miten Tampereella voitaisiin kehittää ehkäisevää päihdetyötä alustuksen antamilla tiedoilla. Tarkoituksena löytää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.
Johanna Riippi tiedustelee luennoitsijoita paikalle.
4. Johanna Riippi esittelee päihteettömyysblogin. Kohderyhmänä olisi nuoret ja blogia ideoitu nuorten.tampere.fi-sivustolle. Tarkoituksena olisi, että blogikirjoittajina olisi alkuun jokin julkisuuden henkilö, joka on nuorille tuttu, esim. Uniikki (rap-artisti). Blogikirjoittajina olisivat myös nuoret itse, ehkäisevän päihdetyön toimijoita yms. Blogikirjoitus olisi alustus,jonka jälkeen nuorilla on kommentointimahdollisuus.
Tarkoituksena olisi, että aiheet ja keskustelut koskisivat päihteettömyyttä. YAD on kokeillut vastaavanlaista blogia. YAD:n blogin toiminta loppui siihen, ettei ollut henkilöresursseja päivittämään nuorten kommentteja sivustolle tarpeeksi nopeasti, jotta nuoret käyttäisivät palvelua.
Johanna Riippi tiedusteli verkostolta vastuunjakoa blogin ylläpitämiseen, mutta kannatusta siihen ei tule. Koetaan, että oman työn ohella blogin ylläpitäminen on liian työllistävä.
Keskustellaan blogista ja tulee esille, että Netarilla on suosittu verkkosivusto, jossa nuoret käyvät paljon. Mietitään, voisiko blogia laittaa sinne vai nuorten.tampere.fi. Asia jää hautumaan.
5. Seuraava kokous 19.1.12 klo 13-15, jossa selvillä luennoitsijat ja päivämäärä. Paikka: Neuvotteluhuone 2, 6.krs, Keskusvirastotalo (Aleksis Kiven katu 14 C).
Sovitaan työpajoista ja mietitään toimintasuunnitelmaa vuodelle 2012. Toinen koulutus/työpaja myös syksylle. Sovitaan, että mietitään miten voitaisiin yhdessä vaikuttaa nuorten suuriin juhlapäiviin, esim. koulujen päättäjäisiin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)